onsdag 26 december 2012

Huvudduk och bistert blängande: Helgfrid i dåtid


Bild ur boken "Nordlandets döttrar" av Karl Andersson.
Bokförlaget Libris 1971, ISBN saknas.

fredag 30 november 2012

Sveriges bästa, del 4: Cecilia Bruce

Cecilia Bruce är en sen bekantskap för mig, men till skillnad från mycket annan ny musik man fattat tycke för plöjde hennes toner och ord ner sig i själens allra känsligaste trakter redan efter ett par lyssningar.
Första kontakten skedde för lite mer än ett år sedan då jag på jobbet satt och gick igenom gamla loppiskassetter i jakt på samplingar och snubblade över några sällsamma stråk- och flöjtfigurer vilka genast loggades. Väl hemma spolade jag mig snart på plats och vid en andra mer sansad lyssning insåg jag att det var en briljant låt bakom dessa stråkar och flöjter. Återigen lyssnade jag, denna gång med fokus på texten för att utifrån den kunna googla fram låt och artist; jag slogs sönder och samman av lyriken som sträckte sig långt bortom musikens briljans, det var fantastiskt! Låten hette "Aldrigs Polska" och blev flitigt youtubad de följande dagarna. Efter ett års väntan på Tradera har jag äntligen kommit över ett exemplar av EP:n med "Aldrigs Polska" och tre andra spår.
EP:n inleds med två spexiga och stundtals banala sånger, "Vem Vill Gå Med Mej Hem" har viss charm i soundet och bjuder några textmässiga klurigheter, "Örnsköldsvik" känns mest gapig utan varken elegans eller humor. B-sidan bjuder betydligt dystrare tongångar och teman. Inledande "Gräs Ska Växa" öppnar med melankoliska naturvyer, en saknad, tidens gång och stoisk acceptans därinför. Den slutar dock i hopp om ett återförenande och en framtid. "Aldrigs Polska" avslutar skivan med sina lösryckta och sorgsna bilder, här eskalerar istället hopplösheten och dess avslut lämnar ingen tröst.
Nu ska man kanske inte med alltför stor frenesi anamma så dystra besvärjelser, men är de så vackert förpackade är det nästintill omöjligt att låta bli.


Cecilia Bruce
"TV-Fyndet Cecilia Bruce", 7" EP, 1962
cecilia_bruce.zip (19,5 MB / 320 kbps)

Observera att det finns ytterligare en EP med namnet "TV-Fyndet Cecilia Bruce". Denna är släppt på Decca, har ett annorlunda omslagsmotiv och framför allt andra låtar. "Vem Vill Gå Med Mej Hem" samt "Aldrigs Polska" saknas, där finns istället "Kommer Du Till Mig?" och "Jag Vill Inte Gifta Mig".

måndag 26 november 2012

Anarki & breakhysteri: Ates

En gammal vän till mig från gymnasietiden försåg mig i slutet av 90-talet med en rad inspirerande kassetter från hans projekt Ates. Där presenterades täta och aggressiva samplingsvävar vilken gjorde lite som de ville och inte brydde sig nämnvärt om skavanker och skevheter. Jag antar att det på den tiden titulerades som någon form av digital hardcore, idag skulle en tysk skyddsrumsklubbshipster antagligen prata om old school breakcore eller dylikt. Musiken bygdes i alla fall utifrån hårda breakbeats och ett kreativt samplande, företrädesvis från kärv jazz, diverse orientaliskt och hardcore/metal. Den tidens eklekticism gjorde sig gällande, men i mina öron inte på ett så skitnödigt och uddlöst vis som så ofta blev fallet hos många av omfamnarna av det gränslösa nya.
Personligen föredrar jag de två första kassetterna, då var det fortfarande en enpersonsmani som mer förutsättningslöst sökte sig fram mellan fokuserade, fullvuxna spår och mer skissartade snuttar. De två sista kassetterna uppvisar en viss gleshet och avmagrande, om det är ett resultat av fler kockar blandades in, nya arbetssätt eller självcensur vet jag inte. Vad jag förstår var de första aldrig tänkta som annat än pålyssningsexemplar för nära och kära, och kanske försvann något av närvaron då musiken gick från ett stream of samples-conciousness till mer av ett medvetet modellerat kärl att förpacka och leverera ett budskap?
Hur som helst, det är god lyssning, väl värd att spridas bortom de få vilka då hade tillgång till kassetterna.


Ates
"Untitled", Kassett, 199?
untitled.zip (116,2 MB / 320 kbps)


Ates
"OMC/One Man Collective", Kassett, 199?
one_man_collective.zip (76,2 MB / 320 kbps)


Ates / Ayhan IAM
"When The Revolution Is Televised...", Kassett, 199?
when_the_revolution_is_televised.zip (25,3 MB / 320 kbps)


Ates
"While The Samples Destroy", Kassett, 199?/200?
while_the_samples_destroy.zip (38,1 MB / 320 kbps)

Jag gissar att första kassetten gjordes någon gång -96 / -97 och den sista nånstans tidigt 2000-tal, väldigt eventuellt -99. Tack till Björn som lånade ut "When The Revolution Is Televised..." så att jag kunde scanna omslaget.

fredag 20 juli 2012

Bokstyling och grannlåt: Besvikelsens böcker

Liksom människan är litteraturen hon genererar av skiftande kvalitet, dessutom är det lika lätt att dölja en boks bleka innehåll med ett spännande omslag eller fräsig titel som det är för folk att pynta och skruda bort sin mer eller mindre intetsägande eller ruttna personlighet. Besvikelserna bland boklådor och antikvariat är väl inte lika hisnande som de på Gävle Cityfest eller Facebook, men minst lika frekventa. Nedan följer några böcker vilka i fyndögonblicket ingjutit stora förhoppningar men senare visat sig vara bländverk allena.


Carl J. E. Hasselberg
Alkemister och grubblare i Jämtland på 1600-talet
Särtryck ur Jämten, 1922

Titeln ger förhoppningar av djärva metallurgiska och själsliga modifikationer, ljusskygga levnadsöden, mossbelupna utmarksstugor och galningars dystra eremitliv.
Inlagan framlägger endast att två relativt välbärgade jämtländska officerare hade en mer gnostisk vinkel på sin kristna tro och företog sig vissa experiment, samt att en av dem gick i landsflykt på grund av förföljelse från konsensuskyrkan.



Frank Heller
D:r Zimmertürs diagnoser
Albert Bonniers förlag, 1928

Det man betalar för är skeva perspektiv enligt tysk expressionism, Freudporr, MK Ultra, patologisk brottslighet, LSD-terapi, psykotiska landskap och vanföreställningar.
Det man får är småputtriga äventyr med en rundlagd, ofrivillig deckare vilken kuskar runt i småborgerliga miljöer på kontinenten.



James Baldwin
Att vara neger
Wahlström & Widstrand, 1956

Vid en första anblick skulle detta kunna vara den hemliga manual vilka nervösa södermalmsbor spenderade det sena nittiotalet sökandes efter. En grundlig och exakt genomgång i att föra sig, klä sig och tala som vore man av afrikanskt ursprung, en förutsättning för en vattentät och oantastlig wiggerpersona. Något Fredrik Strage lär ha betalt en förmögenhet för en dassig fotostatkopia av.
Närmare granskning avslöjade boken som en samling personliga essäer kring att vara afroamerikan i USA och Europa.



Brita Tornell
Johan och Dag finner Viveka
Albert Bonniers förlag, 1968

Omslagsillustration och titel utlovar en mash up mellan Tvillingdeckarna och vår samtids våldsfetishistiska populaslitteratur. Håglösa gossarna Johan och Dag finner på sommarlovets första dag Vivekas skändade kropp i ett gammalt uthus. Beslutade att lösa brottsmysteriet på egen hand håller de tyst om sitt fynd och ägnar resten av sommaren att leta dagböcker, spionera på gubben Nilsson i granngården och skissa gärningsmannaprofiler av det sexualbrottsliga psyket. En "The Reflecting Skin" för det litterära mellanstadiekanon.
Baksidestexten hävdar dock att boken handlar om något helt annat.

lördag 7 juli 2012

VintagePodd #3: Fjällflickan Angelika

Intressant reportage om vardag och framtid för flicka i Lapplands utmarker. Djuren, det praktiska arbetet på gården och stundande skolstart avhandlas tillsammans med en godhjärtad reporter.
Om det är isolationen, rejäla föräldrar eller en kombination därav som gjort att hon lagt sig till med ett lillgammalt och smått märkligt språk framgår aldrig, men det är sannerligen ett nöje att lyssna till. Jag instämmer i den gamla söndertuggade allmogevisdomen: "Men se barna, dom säger alltid som det är ju."

Somriga hälsningar från Ryssen Lönnå-Levengood!


vp3_fjallflickan_angelika.mp3 (28,7 MB / 192 kbps)

Sändes antagligen 1991. Tack till mormor för inspelning.

onsdag 16 maj 2012

Sveriges bästa, del 3: Kjell Höglund

Kjell Höglund kan uppskattas på många plan, störst publikt genomslag har väl de mer pillemariska och slött vardagsförsupna låtarna ur hans katalog haft. De teman av politik, vardagsapokalyps, kärlek, transformation, inre och yttre skärskådande, privatmytologi och poetiskt resande som hans övriga verk erbjuder är det tyvärr färre som njuter.
Sedan väldigt unga år har jag exponerats för Kjells musik och efter en sorts nyupptäckt vid sexton år fördjupades mitt intresse och jag har sedan dess försökt att bättre förstå och känna in de Höglundska temata han presenterat på skiva och litterärt. Att peka ut någon av hans skivor som mer oumbärlig än den andra är svårt, alla förtjänar sin plats i hyllan, istället presenteras här lite mer perifert Kjell Höglund-material, ett knippe låtar vilka han själv inte framför men heller inte är covers, samt två radioreportage.


Anita & Bosse Andersson
"Anita & Bosse Andersson Sjunger Till Orkester", LP, 1970
Spår nr. 4

I TV-dokumentären "Jag steg av tåget på den här planeten och här är jag" berättar Kjell om den första av hans låtar som släpptes på skiva, en sång vid namn "Annorlunda Land" vilken en (vapenfri) lumparkompis satte ny, religiös text till och gav ut på skiva innan Kjell själv hann släppa något. Då jag grävde backar hos Frälsningsarmén för några år sen plockade jag upp en LP vilken jag inte riktigt förstod varför jag granskade närmare, den lades dock med detsamma i inköpshögen då Kjell Höglund stod listad bakom en av låtarna. Då dokumentären ännu inte fanns på youtube och min egen VHS saknade en fungerande spelare gick det inte att med säkerhet verifiera att det rörde sig om rätt Höglund annat än genom att kontakta Bosse Andersson personligen. Ett telefonsamtal senare hade jag fått bekräftat att det var den rätte Kjell samt att LP:n antagligen släpptes 1970. Dessutom berättade Bosse lite gamla minnen, bland annat om jamkvällar på ett Hotell Björkudden som låg i närheten av deras placeringsort.
Låten "I morgongryningen" har alltså musik av Kjell Höglund och text av Bosse Andersson. Kanske kan den upplevas något överdådig och mättad i sin skrud, men å andra sidan skulle något sånt här stilfullt kunna ackompanjera en glest besökt landsortsrestaurang den dag då Roy Andersson får för sig att sossefiera Twin Peaks.

Lasse Englund
"Den Andra Depressionen", LP, 1977
Spår nr. 4, 6, 10 samt 11

Lasse Englund har spelat på flera av Kjells skivor samt släppt egna skivor på Alternativ (sedermera Atlantis) vilken även varit Kjells label genom åren. På Lasses andra skiva "Den Andra Depressionen" finns fyra spår med text av Kjell. Kanske skänkte han bort texterna på grund av att de flesta inte var något vidare eller så kommer sig den upplevda anonymiteten av en alltför sirlig inramning och pressat framförande. Mest utpräglat slår det igenom i "Brigitte Bardot" där en redan svag text slaktas av en dramatiskt återhållen krystrock, i andra änden av kvalitetsstegen bjuder "Aladdins Lampa" en i sammanhanget sparsmakad melankoli till en text med såväl pregnans som en del fascinerande bilder.


"Han Är En Galen Klokgubbe", SR P1, 1987
Radioreportage Med Kjell Höglund, SR P1, 1989 eller 1990.

Två radioreportage med Kjell i centrum, bandade från Sveriges Radio P1.
Närmare info om Klokgubbe-programmet finns här
Högintressant lyssning för någon med ett intresse för Kjells musik eller tankevärld.
Mormor tackas för inspelningarna.

Allt finns packat här: kjell_hoglund_misc.zip (129,4 MB / musik - 320 kbps / reportage - 192 kbps)